4328 Dochter van een zwarthemd

Wat als je de dochter van een NSB'er bent?
De nu (2022) 94-jarige Antje Buursma heeft haar hele leven de gevolgen moeten dragen van de keuzes die haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte. Zij was 12 jaar toen de oorlog begon, nog geen 18 toen Nederland bevrijd werd. Zij had nooit een vlieg kwaad gedaan, maar werd wel gevangengezet in Kamp Westerbork. En wat ze daar meemaakte, tekende haar voor het leven.

Zij wilde heel graag haar verhaal vertellen en ik kreeg de eer om dat te mogen optekenen. Een heftig verhaal, dat nu met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne actueler is dan ooit. Want wie moeten er boeten?

Mevrouw Buursma en ik

Mei 1945. De oorlog is voorbij, maar niet voor de zeventienjarige Antje Buursma. Als dochter van een hooggeplaatste NSB’er zit ze gevangen in kamp Westerbork. Daar is ze geen mens meer, maar een nummer.
Honger. Treiterijen. Mishandeling. Antje vraagt zich af wat ze gedaan heeft om dit te verdienen. En misschien nog wel belangrijker: wat heeft haar vader in de oorlog misdaan?

De prachtige cover is van Peter-Paul Rauwerda.

4328 Dochter van een zwarthemd kost € 17,99 en is te bestellen via de webshop. Het is een dik boek (350 bladzijden), waardoor het niet door de brievenbus past. Als je het bij mij bestelt, betaal je € 4 verzendkosten.

Wat helemaal bijzonder is, is dat het verhaal van Antje door de EO op een moderne manier in beeld is gebracht. Want wat als Antje in de Tweede Wereldoorlog een mobiel had gehad? In de succesvolle serie Oorlog-stories hebben de historische hoofdpersonen een mobiel. Ze vloggen over alles wat ze meemaken. Vanaf 8 april 2022 is het verhaal van Antje te volgen via het Zapp Instagram- en YouTube-Kanaal.

Ik mocht een dagje meekijken op de set. Het was een geweldige ervaring. Heel onwerkelijk om mijn hoofdpersoon daar tot leven te zien komen.
Hieronder een foto van mij met Antje (gespeeld door Noa Jacobus) en haar vader Tunnis Buursma (gespeeld door Juda Goslinga).

Op de set