Walvisvaarders

De boekpresentatie van Walvisvaarders vond plaats op een wel heel toepasselijke locatie: Walvisbottenschuur Groenland op Texel.

Walvisbottenschuur Groenland op Texel

In die schuur bevindt zich de privé collectie van de familie Vonk, waar ze alles, maar dan ook alles verzameld hebben op het gebied van walvisvaarders en walvissen. Botten, nog meer botten, baleinen, dieren op sterk water, huiden, oude prenten, harpoenen, (kunst)voorwerpen gemaakt van botten of baleinen en nog veel meer.

Privé collectie van de familie Vonk

Tussen die bijzondere voorwerpen verzamelde zich op 14 maart een grote groep genodigden en geïnteresseerden.

De grote opkomst

Zo geïnteresseerd, dat de boeken die klaar lagen voor de signeersessie achteraf, al verkocht waren voor de presentatie überhaupt begonnen was. Boekhandelaar Daan Welboren van Nauta boek moest meteen aan de slag zodra hij binnen was.

Boekverkoop

Nadat het Texelse kwartiertje (vergelijkbaar met het Brabantse kwartiertje) voorbij was en iedereen gearriveerd was, kon de show beginnen.

De banner

De presentatie was in handen van de onovertroffen Erwin Capitain (samen met zijn vrouw Annetje eigenaar van ’t Walvisvaarders Huisje) die de middag aan elkaar praatte alsof het dagelijkse kost voor hem was. Hij begon met een lovende introductie van mij en mijn schrijverscarrière. Daarna kondigde hij de eerste spreker aan: Ineke Vonk.

Ineke

Aan de hand van een oude schoolplaat legde Ineke uit wat de impact was van de walvisvaarders op de Texelse gemeenschap, wat voor mannen het waren, was voor functies in de maatschappij ze hadden, en hoe leeg het eiland was als de walvisvaarders voor maanden op pad waren. Ze vertelde over het verschil van de reizen naar het Oosten (waar veel ziektes voorkwamen en doden vielen) en die naar het Noorden (die minstens net zo gevaarlijk waren, maar veel minder gewonden en doden veroorzaakten). De Texelse walvisvaarders hebben een belangrijke rol gespeeld in de achttiende eeuw, maar daar is op het eiland nog maar weinig over bekend en weinig van te zien (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ameland). Met het verschijnen van Walvisvaarders hoopt ze dat de geschiedenis bij meer mensen bekend zal worden.

Na haar verhaal zorgde zanger Gerrit Terwindt voor een muzikaal tussendoortje met een heus zeemanslied.

De zanger

Daarna was het mijn beurt. Afgewisseld met vragen van Erwin over de totstandkoming van Walvisvaarders, de samenwerking met Ineke, wat de moeilijkste scène was om te schrijven, en op wie ik mijn hoofdpersoon Tijs had gebaseerd, las ik een aantal fragmenten uit het boek voor.

Interview

In het boek staan een aantal zeemansliederen. Op het juiste moment sprong zanger Gerrit in met zijn gitaar en vertolkte de door mij geschreven teksten. Het was heel bijzonder om ze zo als een echt lied te mogen horen.

Als eerste de dijenkletser Walvis is de trofee.

En daarna de smartlap: Tijs en de twintig touwslagen.

Daarna kreeg uitgever Bob Markus, van uitgeverij De Vier Windstreken, het woord. Hij reikte het eerste exemplaar van Walvisvaarders uit aan Ineke Vonk en verwende haar en mij met een prachtige bos bloemen.

Eerste exemplaar

Afsluitend betrad verhalenvertelster Ina Schrama het podium. Zij wekte onder andere commandeur Klaas Daalder, zijn vrouw en zijn dochter tot leven in een vertelling. Van Klaas kregen we te horen hoe de voorbereidingen voor zo’n grote reis getroffen werden. Van zijn vrouw en dochter hoe het leven van de vrouwen eruit zag die achterbleven. De Texelse vrouwen stonden hun mannetje! Zij beheerden niet alleen het huishouden, maar ook het geld en waren erg belangrijk voor de ontwikkeling van de gemeenschap.

Ina vertelt

Na al die informatie en een dankwoord van mijn kant was het tijd voor een hapje en een drankje. En niet zomaar hapjes, maar zeemanshapjes! In het boek krijgen de mannen een traktatie van ham en kaas en die lekkernij was ook nu aanwezig. In die tijd was gort de basis van de maaltijd (zoals dat nu graan/brood en aardappelen zijn). Daarom had de cateraar gezorgd voor een hapje gort, spek en rozijnen. Aangezien mijn mannen het in Walvisvaarders zwaarder voor de kiezen hebben gekregen, vond ik dat ik moest proeven. En het was helemaal zo verkeerd nog niet! Aan boord werd ook gevist, als het weer dat toeliet, vandaar ook nog een hapje met makreel.

Ondertussen signeerde ik de boeken, tot ik geen hand meer over had. Volgens mij ging iedereen heel voldaan naar huis. Een kleine groep kreeg nog een rondleiding in ’t Walvisvaarders Huisje en ik heb gehoord dat dat bezoek zowel inspirerend als enerverend was. De hele middag was zeer geslaagd. Voor mij was het een groot feest!

Bianca met bloemen

Iedereen ontzettend bedankt!!

Dit was de uitnodiging:

Stichting ’t Walvisvaarders Huisje

Uitgeverij De Vier Windstreken

en auteur Bianca Mastenbroek

nodigen je uit voor de feestelijke boekpresentatie van

Walvisvaarders

Tijdens de presentatie zal walvisvaardersexpert Ineke Vonk iets vertellen over de walvisvaarders uit die tijd en haar verhaal illustreren met enkele stukken uit haar privé collectie.

Auteur Bianca Mastenbroek zal fragmenten voorlezen uit haar boek Walvisvaarders en geïnterviewd worden over de totstandkoming.

Daarna zal Ina Schrama, vaste verhalenverteller van ’t Walvisvaarders Huisje, een van de hoofdpersonen uit het boek, commandeur Klaas Daalder, tot leven brengen in een vertelling.

Met een hapje en een drankje zal er geproost worden op het verschijnen van Walvisvaarders, waarna er gelegenheid is om een gesigneerd exemplaar van het boek aan te schaffen.

Na afloop is het mogelijk om een korte rondleiding te krijgen in ’t Walvisvaarders Huisje, de voormalige woning van commandeur Klaas Daalder. Vervoer is op eigen gelegenheid. Graag van tevoren aanmelden via inekevonk@kpnmail.nl.

Iedereen is van harte welkom!!

Stichting ’t Walvisvaarders Huisje

Uitgeverij De Vier Windstreken

en auteur Bianca Mastenbroek

Meer informatie: info@biancamastenbroek.nl, inekevonk@kpnmail.nl

Uitnodiging boekpresentatie