Walvisvaarders

Recensies

27 maart 2015

Nog niet eerder besteedde ik in Daan leest aandacht aan jeugdboeken, die in de loop van de jaren steeds meer, onbewust aan mijn aandacht ontsnapten. Ik blijf, zoals veel generatiegenoten hangen in de favoriete boeken uit mijn eigen jeugd. De leeservaringen uit die jaren zijn onvergetelijk. In de winkel wordt onze grote afdeling kinder- jeugdboeken heel goed beheerd door de dames van Nauta Boek, ervaringsdeskundigen bij uitstek.

Een beetje onverwachts kreeg ik een leesexemplaar in handen met het nadrukkelijke verzoek om het beslist zelf te lezen. Ik behoor niet tot de doelgroep. Moest ik mijn tijd hieraan besteden? Die twijfel blijkt achteraf geheel ten onrechte en misplaatst. Een goed geschreven jeugdroman geeft ook volwassenen veel leesplezier en overschrijdt de scheidslijnen.

Op zaterdagmiddag 14 maart werd in het “walvismuseum” van Arie en Ineke Vonk de historische jeugdroman Walvisvaarders onder grote belangstelling gepresenteerd. In dit fraai verzorgde boek staan de walvisvaart, de betrokkenheid van Texel en veel Tesselaars centraal. Bianca Mastenbroek, beschrijft in denoodlottige reis van de Jonge Eva de avonturen van twee jongens uit Den Hoorn, Tijs en Maarten die overmoedig, vol jeugdig enthousiasme ter walvisvaart gaan. Op naar de ijzige wateren van Groenland!

De schrijfster heeft al meerdere boeken op haar naam staan. Dat blijkt uit haar heldere en realistische verteltrant. Mede dankzij veel steun en de kennis van met name Ineke Vonk zijn haar beschrijvingen van de zeilvaart, stormen èn het verwerken van de eerste gevangen walvis filmisch en indrukwekkend. Alsof je erbij staat.

Tijs droomt van zijn kalverliefde Antje. Zal zij op hem wachten? Hij is slim, maar ook naïef en dat breekt hem regelmatig op. Hij wil teveel ineens. Als kajuitjongen van de commandeur neemt hij een speciale plaats in. Tijs wil alles weten en meemaken. Zijn vriend Maarten is koksmaat. De jongens hebben geen idee wat hun te wachten staat.

Het verhaal verveelt geen moment. De spanningsboog is ijzersterk. Het leven op het schip is meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm, dichte mist en ijsbergen eisen hun tol. Als deJonge Eva vastraakt in het ijs keren de mannen zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze ooit veilig terugkeren op Texel wordt steeds kleiner.

D’aanrader van de Week, Walvisvaarders (De Vier Windstreken, gebonden 355 blz. € 16,95) is een ijzingwekkende jeugdroman over een periode in de Texelse geschiedenis die altijd wat onderbelicht is gebleven. De historie van de walvisvaarders van de andere Waddeneilanden kregen meestal veel meer aandacht. Die tijd is voorbij, mede dankzij dit boek.

Daan van Nauta boek

27 maart 2015

IJskoude avonturen en warme vriendschap

Bianca Mastenbroek (1979) woont in Eindhoven, waar ze Techniek & Maatschappij studeerde aan de Technische Universiteit. Na een aantal jaar gewerkt te hebben als milieuadviseur besloot ze zich helemaal te wijden aan haar grote passie: schrijven. In 2008 kwam haar debuut Vuurproef uit. Inmiddels heeft Bianca al meerdere historische boeken en fantasyboeken voor de jeugd en voor volwassenen geschreven. Ook won ze meerdere schrijfwedstrijden. Walvisvaarders: De noodlottige reis van de Jonge Eva is Mastenbroeks tweede historische roman voor jongeren.

Maart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben veroverd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren. Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terugzien?

Tijs is een overmoedige 14-jarige jongen op zoek naar avontuur. Mee op het schip ‘De Jongen Eva’ lijkt hem prachtig en hij zet alles opzij om mee te mogen. Helaas blijkt de reis niet zo mooi als hij had verwacht. Tijs maakt kennis met de zware leven op de bar koude zee. En met de reusachtige walvissen waar hij en de mannen op jagen.

“Van onder water kwam een donkere schaduw en de golven weken uiteen. Daar was hij, het monster. Tijs keek hem recht in de geopende bek. De muil was net zo breed als hij hoog was, vol baleinen platen. Dit was de poort naar de hel. De walvis kon met één hap een sloep laten verdwijnen. De walvis spoot. De fontein kwam eruit met een ontzagwekkend geluid. Tijs dook ineen, het monster klonk razend.”

Walvisvaarders: De noodlottige reis van de Jonge Eva is bedoeld voor jongeren vanaf twaalf jaar. Het is dan ook zeker niet aan de raden dit boek te laten lezen aan jongere kinderen. Mastenbroek heeft niet bespaard op gruwelijkheden, zoals uitstekende botten of het martelen van een walvis. De reis van Tijs, Maarten en de anderen is niet makkelijk en het boek is dan ook alles behalve luchtig en lieflijk. Maar voor de twaalf-plussers is dat soms juist wel eens lekker: lekker griezelen!

Ook voor volwassenen die eens willen zien hoe zo’n walvisvaart eraan toe ging, is Walvisvaarders zeker een aanrader. Juist doordat de hoofdpersoon zo jong is en onbezonnen, is het makkelijk om je in hem in te leven. Het is een sympathieke jongen: zo’n jongen die iedereen wel kent en voor wie iedereen wel een warm plekje in het hart overheeft. Dus zet de verwarming een standje lager, en beleef het ijskoude avontuur van Tijs!

Felice Beekhuis van Boekenbijlage.nl

3 april 2015

Er is een nieuw boek verschenen van Bianca Mastenbroek, getiteld 'Walvisvaarders', Een superdik, spannend avonturenboek voor echte lezers.

Het verhaal speelt zich af in 1725 op een walvisvaardersboot. Twee jongens, Tijs en Maarten uit Texel monsteren aan om mee te gaan op walvissenjacht naar Groenland. Het leven aan boord van het schip is meedogenloos en hard, geteisterd door storm en dichte mist. Het schip komt ook nog vast te zitten tussen de ijsschotsen. Achterin het boek wordt uitleg gegeven wat bepaalde scheepstermen betekenen, altijd handig. Dan weet je straks wat hondenwacht betekent aan boord. De schrijfster is zelf uitgebreid gaan zoeken. Op het eiland Texel is nog veel terug te vinden over de walvisvaarders. Een speer uit die tijd om de walvis te doden, was niet veel meer dan een tandenstoker. Er werd toen nog eerlijk gestreden tussen mens en dier. In Den Hoorn op Texel kun je nog altijd 't Walvisvaarders Huisje gaan bekijken. Kom na lezing maar vertellen wat een 'valreep' is. Veel leesplezier!

Anne de Jager van boekhandel De Vries in de Wereldregio (streekrant op Schouwen-Duiveland)

4 april 2015

Walvisvaarders is een lekker dik boek, waar je uren in kan wegduiken. Het verhaal vertelt een ijzig avontuur waarin de jonge Tijs meevaart op een walvisvaarder. De reis loopt anders dan verwacht en het avontuur wordt steeds grimmiger en kouder.

Het boek is echt een aanrader. Het is ontzettend knap dat de auteur het verhaal zo echt neerzet. Het is alsof je er zelf bij bent. Daarnaast leer je ook nog eens van alles over de walvisvaart, en dat zonder dat de spanning inzakt.

Lees dit sfeervolle boek!

★★★★★

Kinderboekenauteur Suzanne Wouda geeft Walvisvaarders vijf sterren op bol.com

6 april 2015

Helden op walvisvaart

Het boek Walvisvaarders neemt je mee naar de tijd dat Nederlandse vissers als helden op walvisvaart gingen. Een spannend verhaal, gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Walvissen zitten doorgaans niet in Nederlandse vissersnetten. Nederlandse vissers vangen garnalen, tong of paling. Walvissen beschouwen we tegenwoordig als imposante dieren die we moeten beschermen in plaats van vangen. Maar nog niet eens zo lang geleden werden Nederlandse mannen als helden uitgezwaaid als ze ter walvisvaart gingen.

Hoofdpersoon Tijs in het boek Walvisvaarders – de noodlottige reis van de Jonge Eva wil maar wat graag zo’n held worden. Hij meld zich aan als kajuitwachter van commandeur Klaas Daalder op het schip de Jonge Eva, die zal afreizen naar Straat Davis bij Groenland. Maar een plezierreisje zal het niet worden. Het is hard werken en walvissen vangen blijkt een gevaarlijk karwei. Samen met de rest van de bemanning moet Tijs barre kou trotseren, en helse stormen, naderende ijsschotsen en ijsberen.

Het boek Walvisvaarders leest als een spannende avonturenroman die moeilijk is weg te leggen. Het ijzingwekkende verhaal is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en bestaande personen uit de achttiende eeuw. Het boek geeft daardoor een fascinerend inkijkje in het vissersleven uit die tijd. Hoe de houten zeilschepen van toen zich staande moeten houden in zwaar weer, hoe de mannen in de ijzige kou op de uitkijk staan naar ijsschotsen en naar walvissen, en hoe een walvis meedogenloos wordt afgeslacht en als een pot goud wordt onthaald op het schip. Het is Tijs’ taak de glibberige hompen walvisspek in het ruim op te slaan en de stukken vet van vuil te ontdoen.

Walvisvaarders gingen niet zomaar op avontuur. De tocht was lang en gevaarlijk; de mannen doorstonden talloze ontberingen en gaven soms zelfs hun leven in de strijd om walvissen. Ook Tijs moet vechten voor zijn leven. Maar walvistraan en -vet zijn in zijn tijd hard nodig en worden gebruikt voor kaarsen, zeep en in leerlooierijen en touwslagerijen. De baleinen van de walvis worden gebruikt in korsetten; de botten als tuinschutting en grafzerk.

Opvallend is dat veel bemanningsleden op walvisschepen van de Nederlandse Waddeneilanden kwamen, zoals speksnijders, harpoeniers, de stuurman en de chirurgijn. Ook in het boek. Zo kwam commandeur Klaas Daalder, de baas van het schip de Jonge Eva, van Texel. Klaas Daalder heeft echt bestaan: hij voer in 1725 voor het eerst als bevelhebber uit met de Jonge Eva. Over die expeditie is uit oude kranten alleen bekend dat ‘’t schip van Klaes Daelder was verongelukt’; de bemanning overleefde wonderwel. Bijzonder is dat het huis van Klaas Daalder in Den Hoorn, dat hij kocht met geld van latere walvisvaarten, nog steeds te bezichtigen is: in het Walvisvaardershuisje heeft de tijd stil gestaan en is te zien hoe de walvisvaarders leefden en in bedsteden sliepen.

De walvisvaart bleef niet zonder gevolgen. Tussen 1661 en 1795 vingen Nederlandse schepen naar schatting 72 duizend Groenlandse walvissen. Daarna liep de populatie terug en was de walvisvaart niet langer lonend; de populatie is vandaag de dag nog niet hersteld. In 1946 pakte Nederland de walvisvaart weer op, dit keer met moderne schepen en kanonnen met harpoenen. Doelsoorten waren toen de blauwe vinvis, gewone vinvissen en bultruggen. Toen de walvisvaart in 1964 definitief stopte hadden Nederlandse schepen naar schatting 26 duizend walvissen gevangen. Ook deze populaties hebben nog steeds niet dezelfde omvang als voorheen.

Meer weten over walvissen? In de Walviszaal van het Texelse Ecomare is van alles te zien en te leren van walvissen.

Maartje Kouwen op Biologie plus (over natuur, wetenschap en techniek in het basisonderwijs)

9 april 2015

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: dit boek krijgt vijf sterren, bij gebrek aan meer. Ik had al zo’n vermoeden door de kaft en titel, dus ik had dit boek bewaard tot ons lange Paasweekend. Het is nogal een pil en ik wilde ervan genieten.

Tijs is de jongste zoon van een loods op Texel. Zijn oudere broers zijn de zee opgegaan en voor hem is bedacht dat hij het werk van vader over kan nemen. In Tijs wakkert echter een ander vuurtje. Hij wil dolgraag indruk maken op Antje. Hij besluit, zonder toestemming van zijn ouders, een plekje te bemachtigen op een walvisvaarder. Dat lukt hem bij commandeur Klaas Daalder op de Jonge Eva. Samen met zijn beste vriend Maarten, zoon van de bakker. Uiteindelijk krijgt hij zijn ouders zege, Antje zegt toe op hem te wachten en ze varen weldra uit. Tijs is kajuitwachter en Maarten kokshulp. Wat volgt is een bloedstollend avontuur. Ze vangen walvissen, vullen spekvaten, ze krijgen zeebenen, ze komen in een zware storm en ze raken later ook nog eens ingesloten door het ijs. Er gaat tijdens deze reis veel verloren, van ledematen, proviand tot verlies van het moraal. Zelfs maten laten het leven. Zal Tijs ooit Antje weerzien?

Wanneer ik het boek open zie ik direct een oude landkaart van de poolregio. Wat er ook gebeurt met Tijs en Maarten, er gloort hoop aan de horizon. Op een gegeven moment leven ze letterlijk tussen hoop en vrees, toch geef ik als lezer de moed niet op. Het boek gaat over vriendschap, opgroeien, over vallen, opstaan en weer doorgaan. Het boek is zo levensecht dat ik het gevoel heb het met eigen ogen te hebben gezien. Ik ken Tijs en Maarten ook en wil ze graag aan iedereen voorstellen. Dit avontuur speelt zich af in maart 1725. Het boek is doorspekt met scheepvaartterminologie en geschiedkundige waarheden, alsof de auteur het dagboek van haar bloedeigen voorvader heeft overgetypt. In het dankwoord lees ik pas hoe het boek tot stand is gekomen. Met medewerking van verschillende deskundigen. Wat een bevalling moet dat zijn geweest voor Bianca Mastenbroek. Als er zo’n verhaal in je rondwaart en je het juist op papier wilt zetten. Het boek sluit af met een verklarende woordenlijst. Ik durf het bijna niet te vragen, maar ik kan mezelf toch niet aan de indruk onttrekken dat we Tijs en Maarten nooit meer zien uitvaren …? Op hoop van zegen dan maar.

★★★★★

Linda op Kiddowz.net

10 april 2015

Op de cover van het boek lijkt het alsof je in een oud schilderij beland bent, een aantal mannen in een vlot die de strijd met een walvis aangaan. Dat is ook wat Tijs wil en waar hij al jaren van droomt. Hij wil mee met de commandeur Klaas Daalder om op walvisjacht te gaan. Hij hoopt op zo ook indruk te maken op de mooie Antje, de dochter van de stuurman van de boot. Hij stelt het voor aan zijn beste vriend Maarten en die wil spontaan mee. Het enthousiasme van Tijs spat ervan af! Hij wil en durft alles aan boord en vergeet daarbij soms om zich aan de opdrachten van de kapitein te houden. Dan loopt alles anders dan hij verwacht had, tijdens een storm slaat hij bijna overboord en krijgt hij hoogtevrees en door het kruiende ijs raakt het schip in grote problemen.

Het verhaal laat een heel levend tijdsbeeld zien van het leven op Texel, hoe mensen met elkaar omgaan en dat er toen ook verschil was in klassen.

Het verdriet van Tijs’ moeder omdat nu ook haar derde zoon de zee opgaat, de prille liefde tussen Antje en Tijs maar vooral later het leven aan boord van een walvisvaarder. Tijs haalt bij de bemanning soms het bloed onder de nagels vandaan en op andere momenten zijn ze gek op zijn enthousiasme. Hoe het eraan toeging bij het vangen en verwerken van een walvis is zo mooi en boeiend omschreven dat je het gevoel hebt dat je erbij bent. De drang om te overleven is groot, als alle grote mannen om hun heen wegvallen en het einde nabij lijkt kun je het boek echt niet meer wegleggen. Zonder dat het langdradig wordt worden hun avonturen beschreven en laat Bianca Mastenbroek zien dat ze zich echt in de levens van deze twee jongens verdiept heeft. Hilarisch vond ik de reacties van de twee tieners als ze bij “de wilden” terechtkomen en daar vrouwen met blote borsten ontmoeten.

De informatie aan het eind is heel leerzaam, Bianca heeft een meesterwerk geschreven die niet alleen voor onze tieners mooi is om te lezen maar voor iedereen die van een mooi verhaal houdt!

Diane Kooistra op Bezetenboeken.nl

13 april 2015

Uit de tijd dat de strijd tussen walvis en mens gelijk was

Tijs droomt van avonturen op zee in de walvisvaart, zodat hij met zijn stoere verhalen de mooie Antje kan veroveren en de rijke Lourens verslaan. Tegen de zin van zijn ouders monstert hij daarom aan op de Jonge Eva, samen met zijn vriend Maarten. Maarten heeft zo zijn eigen redenen heeft om bij zijn ouders weg te gaan. Al snel worden hun dromen harde werkelijkheid.

Het leven aan boord betekent veel werken en laat eten, soms zelfs bijna niet. Het belang van het schip en de walvisvangst is groter dan dat van twee jongens. Onderweg zit alles tegen: het schip belandt in een storm, mist een ijsberg op een haar na, kou en mist slaan toe. De walvissen zijn moeilijk te vinden en áls ze er al een zien, ontsnapt hij aan de sloepen van de walvisvaarders. Een bemanningslid komt om in plaats van de walvis. Uiteindelijk wordt het schip ingesloten en gekraakt door ijsschotsen. De bemanning moet met niets anders dan het beetje proviand dat ze overboord hebben gegooid overleven op het poolijs.

De strijd om te overleven begint, vrienden blijken opeens vijanden. Met de dag sterven steeds meer bemanningsleden, andere plegen verraad of gaan er vandoor. Tijs en Maarten raken uiteindelijk de overlevenden kwijt en worden meer dood dan levend opgenomen door de Wildemannen, de bewoners van Groenland. Vreemden blijken vrienden. Vijftien maanden na vertrek en met meer verhalen dan hij van tevoren had kunnen vermoeden komt Tijs terug op Texel bij zijn moeder en bij Antje. Daar doet hij een vreemde ontdekking.

Tegen de achtergrond van het harde leven op de walvisvaart is Walvisvaardersvooral een coming of age-boek. Door alle gebeurtenissen heen wordt Tijs snel volwassen. Hij moet schipperen tussen loyaliteit voor degenen om wie hij geeft en omgaan met mensen die alleen om zichzelf denken en hem verleiden tot dingen die aan boord streng verboden zijn. Overleven is meer dan de kou overwinnen, maar ook je handhaven tegenover de andere mannen aan boord. Het is bovendien vasthouden aan vriendschap, al lijkt die ver weg. Als dat dan allemaal is gelukt, is er meer veranderd dan je je bewust bent als jong volwassene.

Het boek valt op door de gedegen informatie over de walvisvaart. Je voelt de kou, de teleurstellingen, het harde leven. Je leert hoe een walvisvaarder eruitziet en hoe in de vroegere eeuwen walvissen werden gevangen. Zoals Bianca Mastenbroek zelf zegt: “In een tijd dat de strijd tussen walvis en mens eerlijk was”. Een ideaal onderwerp voor iemand die als milieudeskundige geïnteresseerd is in historische verhalen.

Walvisvaarders is de tweede historische roman van Bianca Mastenbroek. Eerder verscheen Vrij! over de bevrijding van Nederland in 1815, haar debuut was Vuurproef in 2008. Sindsdien verschenen er in hoog tempo verschillende titels, zowel voor kinderen als voor jong volwassenen en volwassenen.

★★★★★

Marjoke Eikelenboom op Hebban.nl

18 april 2015

Een boek dat je pakt en je denkt: Wat gaat er nu gebeuren!

Het boek gaat over Tijs, die met de boot "de Jonge Eva" op walvisjacht wil, samen met zijn vriend Maarten. Nadat hij de commandeur van het schip een grote dienst heeft bewezen door een dief te houden, mag Tijs en ook zijn vriend Maarten mee op walvisjacht. De boot vaart door een zware storm en komt dan vast te zitten in het ijs, waardoor de bemanningsleden noodgedwongen van het schip af moeten gaan. In de barre kou vallen steeds meer doden en Tijs weet niet of hij ooit zal terugkeren naar Texel.

Ik vond het boek heel mooi, ik ben erg blij dat ik dit boek heb gekozen. Ik zat voortdurend in spanning te lezen, wachtend op wat er nu weer zou gebeuren! In het verhaal wordt heel duidelijk beschreven hoe het er aan toe ging op de walvisjacht. Hoewel het boek zich in de geschiedenis afspeelt, zitten er ook hedendaagse scenario's in, zoals bijvoorbeeld verliefdheid, of angst (Tijs durft op een gegeven moment niet meer naar boven in de mast te klimmen, hij heeft hoogtevrees). Al met al vind ik het een heel goed boek, hoewel ik de leeftijdsgrens misschien wel een jaar hoger zou plaatsen in verband met de woordkeuze, die vind ik zelf best ingewikkeld af en toe.

★★★★★

JJM Kox op boekhandelkrings.nl

20 april 2015

Het is maart 1725 als Tijs en Maarten aanmonsteren op de walvisvaarder Jonge Eva. Ze zien uit naar spanning en avontuur – en dat krijgen ze: een heftige storm die ze ternauwernood overleven, het vangen en uitbenen van een walvis, het gevecht met ijsbergen, met als klap op de vuurpijl kruiend ijs waardoor de Jonge Eva vast komt te zitten. Vanaf de eerste pagina volgen avonturen zich in een snel tempo op. De auteur maakt veel gebruik van dialogen en beeldend taalgebruik in veelal korte zinnen, waardoor het verhaal zich al lezende als een film ontrolt en je alleen maar door wilt (blijven) lezen. Kloeke uitgave, gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen en een echt bestaande commandeur. Aanrader voor alle boekverslindende tieners die van avonturen met een historische inslag houden. Vanaf ca. 12 jaar.

NDB | Biblion door Hannelore Rubie

29 april 2015

Nederland heeft een lange geschiedenis als het gaat om handel, die zich vooral heeft ontwikkeld dankzij onze zeevaart en ondernemingsraad terecht. Al eeuwenlang speelt ons kleine landje een belangrijke rol in deze zeevaart. In het boek Walvisvaarders wordt je meegenomen in de geschiedenis: naar maart 1725 om precies te zijn. Daar beginnen de tieners Tijs en zijn beste vriend Maarten een avontuur als ze samen met walvisvaarder Klaas Daalder op weg gaan naar Groenland.

Die reisonderneming zijn niet alleen voor het geld en het avontuur: ze hopen bij terugkomst als helden ontvangen te worden en daarmee het hart van het knappe meisje Antje te veroveren. Dat ze bij terugkomst als helden ontvangen worden is overigens niet zo vreemd: het leven op zee was overal en gevaarlijk, waardoor menig zeeman het thuisfront nooit weer zag. En dus verlaten Tijs en Maarten het veilige eilandje Texel, op zoek naar geluk, hoop en liefde. Op het schip krijgen ze echter ook te maken met alles wat daar lijnrecht tegenover staat: wanhoop, verdriet en veel pech.

Het boek Walvisvaarders schept een eerlijk en puur beeld van dit stoere en mannelijke bestaan. Er is duidelijk te merken dat de schrijfster genoeg informatie heeft ingewonnen over het leven op zee en de manier van werken in onze Gouden eeuw. Bianca beschrijft deze geschiedenis tot in de puntjes, zonder belerend of ‘informatief’ over te komen. En dat is natuurlijk best knap, zeker als je aan de lezers een compleet andere wereld moet omschrijven als die ze gewend zijn. Walvisvaarders is vlot geschreven, met enkele spannende momenten die niet voor tere zieltjes geschikt zijn. Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis is dit een absolute aanrader! Het is echt een geweldige historische jeugdroman over vroegere tijden.

Dennis van Houts op Coolesuggesties.nl

2 mei 2015

Op zoek naar avontuur

Het klassieke historische jeugdboek, zo lezen we in de nieuwe geschiedenis van de jeugdliteratuur (Het land van waan en wijs), heeft altijd een kind als hoofdpersoon en dat kind komt in een historische setting terecht, met veel gevaar en spanning. Historische feiten worden verweven in het verhaal en als het enigszins kan, komt het kind ook nog in contact met een echt bestaand historisch figuur. De historische jeugdroman Walvisvaarders beantwoordt helemaal aan bovenstaande beschrijving.

Tegen de wil van hun ouders monsteren Tijs en Maarten aan om mee te gaan met de walvisvaarder Jonge Eva. Het is1725 en ze zijn het leven op het eiland Texel zat. Ze willen, net als andere Texelaars, op zoek naar het avontuur, hoe jong ze ook nog zijn. Vanwege slecht weer duurt het een paar dagen voordat de Jonge Eva kan uitvaren, maar als ze eenmaal op zee zijn, ondervinden Tijs en Maarten wat het leven van een zeeman inhoudt. Het is zwoegen, afzien, ziek worden, kortom ze moeten proberen te overleven.

Ze passen zich redelijk snel aan het gedrag van de volwassen zeevaarders aan, maar blijven de hele reis toch een buitenbeentje. Er is ook verschil tussen het werk van Tijs en dat van Maarten, de één als hulp van de kapitein, de ander als hulp van de kok.

Ze maken de vangst van een walvis mee en moeten de meest vieze klusjes doen als stukken walvis aan boord komen. Ze overleven een storm, maar komen uiteindelijk vast te zitten in het kruiend ijs, waardoor het schip vergaat. En dan begint een lange, moeilijke reis op zoek naar de bewoonde wereld.

Zonder opsmuk

Spanning en historische feiten lopen in het boek moeiteloos in elkaar over. Nergens heb je het gevoel een saaie geschiedenisles te lezen, de beschreven historische feiten maken organisch deel uit van het verhaal.

Qua opzet is het verhaal niet opvallend ten opzichte van andere historische jeugdboeken. Chronologisch wordt de reis van de Jonge Eva verteld en daarna de overlevingstocht over het ijs, waarbij er steeds meer bemanningsleden om het leven komen. Harde tijden, realistisch beschreven, zonder opsmuk. Een stuk geschiedenis komt echt tot leven.

Het toeval speelt wel iets te vaak een rol en ook zal de relatie tussen Tijs en de kapitein waarschijnlijk nooit zo ‘vriendschappelijk’ zijn geweest.

Wat dit verhaal sterk maakt is de beschrijving van de relatie tussen Tijs en Maarten. Zij hebben allebei een andere functie aan boord, met als gevolg dat er ook een andere relatie tot de andere zeevaarders is. Maar nog belangrijker is hoe ze met elkaar om gaan. In het begin zijn het echte maatjes en vinden ze steun bij elkaar, maar dan gebeurt er iets waardoor Maarten gewond raakt en vindt er een verwijdering tussen de twee jongens plaats. Pas tijdens de overlevingstocht op het ijs komen zij weer nader tot elkaar. De vriendschap overwint uiteindelijk.

De auteur heeft voor dit boek zeker veel research gedaan. Voor zover ik heb kunnen nagaan, kloppen alle historische feiten. Het verhaal is uiteraard fictief, maar druist nergens in tegen wat er historisch gebeurd had kunnen zijn.

Vanaf de eerste pagina wordt de lezer het verhaal ingetrokken en deelgenoot gemaakt van de ontberingen die de twee jongens ondergaan op hun reis. De jongens worden levensecht neergezet (in tegenstelling tot sommige andere scheepvaarders die toch wel erg oppervlakkig blijven) en fungeren dan ook zeker als identificatiefiguren voor de jonge lezer. De lezer, in ieder geval heb ik dat zo ervaren, kiest niet partij voor één van de jongens, maar leest door en steeds maar door, omdat je wil dat het goed komt tussen de jongens en dat zij dit avontuur overleven.

Deze betrokkenheid bij het verhaal wordt bevorderd door de realistische dialogen en het beeldend taalgebruik. Het is op de ijsschotsen ijzig koud en dat voel je ook al lezende.

Walvisvaarders is niet vernieuwend te noemen, maar het sluit uitstekend aan bij de traditie van het goede historische jeugdboek. Het zal zijn weg naar de liefhebbers van lekker dikke historische jeugdboeken met veel spanning zeker vinden.

Toin Duijx in het Friesch Dagblad

8 mei 2015

Toen aan Bianca Mastenbroek werd gevraagd een boek te schrijven over de Texelse walvisvaart was ze niet meteen enthousiast. Maar toen ze zich erin verdiepte werd ze dat wel. Het trieste lot van het schip de Jonge Eva (´die in het ijs gebleven was´ ) inspireerde haar. Vooral omdat de commandeur van het schip de ramp overleefde en terugkeerde naar Texel, waar je nog altijd zijn huis kunt bezoeken. Over het lot van de bemanning is niets bekend. Daar zit een verhaal in dacht Mastenbroek en ze ging aan het werk.

Het verhaal begint bij de Texelse veertienjarige Tijs. Hij is tot over zijn oren verliefd op de mooie Antje. Onstuimig als hij is belooft hij haar op walvisjacht te gaan en terug te komen als de Grote Walvisdoder. Natuurlijk zal hij voor haar een mooi geschenk meenemen. Tijs monstert aan als kajuitwachter op de Jonge Eva en hij haalt zijn beste vriend Maarten over om ook aan te monsteren.

De reis verloopt aanvankelijk voorspoedig, al is er onderweg een zware storm. De bemanning weet enkele walvissen te vangen, maar krijgt problemen als het ijs de Jonge Eva in zijn greep krijgt. De bemanning moet zien te overleven op de koude onherbergzame ijsvlakte.

Historische verhalen over de scheepvaart in de zeventiende- en achttiende eeuw behoren al lange tijd tot de Nederlandse kinder-en jeugdliteratuur. Meestal beschrijven ze een reis ´naar de Oost´, maar Mastenbroek kiest voor de veel minder bekende walvisvaart.

Het boek heeft een vertrouwde verhaallijn: een jonge man moet wennen aan het leven aan boord, er komt een zware storm, het schip vergaat, een deel van de bemanning overleeft, er volgt een zware tijd in een onbekende omgeving en uiteindelijk komt de meestal dood gewaande hoofdpersoon weer veilig thuis.

Mastenbroek noemt Walvisvaarders een verhaal over hoop, wanhoop, vertrouwen en wantrouwen, vriendschap en verraad en dat is een correcte omschrijving. Ze schrijft beeldend over het leven aan boord, het natuurschoon en natuurlijk ook over de spectaculaire en bloederige walvisjacht. Het is een verhaal om in weg te zinken.

Tijs zet ze neer als een eigenwijze jongen met het hart op de goede plaats. Hij heeft moeite orders op te volgen en is daarmee een makkelijke identificatiefiguur voor hedendaagse pubers. Tijs is een nieuweling in de wereld van de walvisvaart en daarmee een goede gids voor de lezers die er immers ook niet veel van weten. De vriendschap tussen Tijs en Maarten is een belangrijk thema. Tijs voelt zich verantwoordelijk voor zijn vriend en hij is vast van plan ervoor te zorgen dat beide veilig zullen terugkeren naar Texel.

De schrijfster heeft zich duidelijk verdiept in het wel en wee van de walvisvaart. Ze verwerkt haar kennis op een prettige wijze in haar het boek waarin het verhaal altijd voorop blijft staan. Nadere uitleg over termen en gewoontes kan de lezer in de bijgevoegde woordenlijst vinden.

Het is jammer dat het verhaal aan het einde in een onverwachte stroomversnelling komt. Tijs belandt na veel ontberingen bij de inheemse bevolking en overwintert daar. Deze spannende ontmoeting wordt, in tegenstelling tot de voorafgaande avonturen, summier beschreven in de epiloog waarin vooral de terugkeer naar Texel en de vraag of Antje op Tijs heeft gewacht centraal staan.

Walvisvaarders is een kloek boek met een meeslepend verhaal dat zich uitstekend leent om in één ruk uit te lezen in de strandstoel.

Kinderboekenpraatjes.nl

13 mei 2015

Texel, maart 1725. Samen met zijn vriend Maarten weet Tijs een plaatsje te bemachtigen op een walvisvaarder en zodoende het saaie leventje aan de wal te ruilen voor wat een groot avontuur lijkt. Al snel ontdekken de jongens dat het leven aan boord heel anders is dan ze zich hadden voorgesteld. En als een hevige storm flink heeft huisgehouden op het schip, is het avontuur al helemaal naar de achtergrond verdwenen en blijft enkel het ruige zeemansleven over. Toch is dit slechts een voorbode van wat hen nog te wachten staat als ze vast raken in het ijs voor de Groenlandse kust. Tijs weet niet of hij zijn vertrouwde eiland nog ooit zal weerzien.

In dit verhaal krijgen de twee stoutmoedige jongens die op walvisvaart willen de kans om hun droom werkelijkheid te laten worden. Maar wat een groot avontuur lijkt, verandert in een ware nachtmerrie. De jongens krijgen namelijk alle mogelijke ellende die maar mogelijk is over hun hoofd: storm, mist, ongeluk, angst, overmoed, straf, moordend ijs, honger, muiterij, ijzige vrieskou, onderkoeling… De auteur heeft blijkbaar alle mogelijke dingen die fout zouden kunnen gaan tijdens zo’n walvisvaart in het verhaal verwerkt. Op den duur is het voor de lezer ook een beetje te veel van het ‘goede’ – als je al die ellende tenminste zo kan noemen.

De jongens en de andere personages worden wel realistisch beschreven. Al is Tijs een beetje hardleers en vervalt hij meermaals in dezelfde fout. Ondanks een aantal moeilijkheden blijven ze elkaar trouw en nemen ze het voor elkaar op. Beide jongens evolueren in het verhaal van ‘groentjes’ die de walvisvaart als een enorm avontuur beschouwen tot geharde zeelieden die zich nog maar op één plaats thuis voelen: op zee. Hun toekomstdromen die ze voor zichzelf zagen, draaien helemaal anders uit dan ze hadden gehoopt.

Een uitgebreid avonturenverhaal dat wat lijdt aan overdaad wat problemen en moeilijkheden betreft. Het geeft wel een beeld van de walvisvaart en het leven aan boord van een schip in die tijd.

Pol Van Damme op www.pluizuit.be

14 mei 2015

Dit verhaal speelt zich af in 1725. We maken kennis met Tijs, een enthousiaste en wat overmoedige jongeling. Zijn ouders verwachten dat hij, net als zijn vader, loods zal worden. Maar Tijs, die verliefd is op Antje, weet dat zij enorm opkijkt naar de walvisvaarders. Om indruk op haar te maken, zorgt Tijs ervoor dat hij met de Jonge Eva, het schip van commandeur Klaas Daalder, meekan. De vader van Antje is de stuurman. Ook Maarten, Tijs’ beste vriend, gaat mee. Tijs wordt aangesteld als kajuitwachter en Maarten wordt koksmaatje. De jongens verwachten een spannend avontuur maar worden al gauw geconfronteerd met de harde realiteit van de walvisvaart. Genadeloze stomen, ondraaglijke kou, kruiend ijs waardoor het schip komt vast te zitten, ongelukken en bemanningsleden die omkomen, maken het bijzonder zwaar. Door extreme omstandigheden keren de bemanningsleden zich ook tegen elkaar, waardoor het er uiteindelijk echt op aan komt om te overleven. Maarten krijgt het erg hard te verduren: hij verliest enkele vingers en wordt ook behoorlijk ziek. De kans dat ze deze reis zullen overleven wordt met de dag kleiner. Tijs blijft vechten, hij voelt zich verantwoordelijk voor Maarten, maar hij wil zo graag terug naar Texel, om zijn Antje te zien.

Tijs wekt meteen sympathie op. Hij is jong, sterk en vooral gemotiveerd. Dat brengt hem regelmatig in moeilijkheden want hij wil maar al te graag meer doen dan de dingen die zijn kapitein hem opdraagt. Hij brengt daardoor niet alleen zijn leven in gevaar maar ook dat van de rest van de bemanning. Het zijn zware lessen voor Tijs en je ziet hoe hij op erg korte tijd van naïeve jongen verandert in een volwassen man, die keuzes moet maken en zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Door het hele verhaal blijft die sympathie. Hij heeft een hart van goud en gaat voor zijn beste vriend door het vuur.

De auteur is er absoluut in geslaagd om haar personages sterk neer te zetten, maar geeft ook een knap beeld van de tijd van toen: het leven op Texel, het klassenverschil, de walvisvaart, het verwerken van een gevangen walvis. Gevoelens worden niet vergeten: Tijs’ moeder, die wanhopig toekijkt hoe ook haar jongste zoon de zee opgaat, Maartens vader die al jaren zijn zoon mishandelt, de prille en onschuldige verliefdheid van Tijs en Antje, de ultieme overlevingsdrang, angst, wanhoop en vertrouwen ... Bianca Mastenbroek beschreef het allemaal levensecht en boeiend. En boeien doet het moeiteloos tot het einde!

De auteur deed beroep op verschillende deskundigen om ervoor te zorgen dat haar jeugdroman historisch de juiste informatie bevat. Ook schuwt ze het gebruik van scheepsvaartterminologie en geschiedkundige feiten niet. Het feit dat ze zich zo verdiept heeft in de materie, zorgt er ook voor dat ze een ijzersterk verhaal heeft neergezet.

Het boek bevat vooraan een oude kaart van de poolgebieden en sluit af met een verklarende woordenlijst.

Een aanrader voor iedereen die houdt van een historisch verhaal met een sterke plot!

★★★★★

Tanja Maes op www.pluizer.be

30 mei 2015

Het verhaal begint in maart 1725. De veertienjarige Tijs heeft het wel gezien op Texel, hij wil zijn vader niet opvolgen, hij wil geen loods worden. Hij wil mee op walvisjacht! Zijn wilde plannen worden vooral gevoed door de mooie Antje. Hij wil haar veroveren met stoere verhalen en bijzondere geschenken. Ze belooft dat ze op hem zal wachten. Dat deze belofte heel belangrijk voor hem zal worden, kan hij dan in zijn stoutste dromen nog niet vermoeden.

Tijs monstert samen met zijn vriend Maarten op het schip de Jonge Eva aan waar commandeur Klaas Daalder de leiding heeft. Stuurman Meindert Swart, de vader van Antje, vaart ook mee. Tijs is blij, nu zal op het schip kunnen tonen dat hij Antje waardig is. Maar de stuurman is een chagrijn, een zuurpruim, om die voor zich te winnen zal niet meevallen, daar zal Tijs nog een zware dobber aan krijgen. Tijs wordt kajuitwachter en Maarten het koksmaatje. Met drie andere schepen varen ze eindelijk uit. Het avontuur kan beginnen...

In zijn enthousiasme en leergierigheid flapt Tijs er vaak dingen uit die niet gewaardeerd worden. 'Je bent niet aangenomen om te denken, maar om bevelen op te volgen' wordt hem herhaaldelijk door de commandeur toegesnauwd. Tijs heeft grote moeite zijn mond dicht te houden en geen nieuwsgierige vragen te stellen. Omdat hij veel in de kajuit van de commandeur is, hoort hij echter wel dingen die hem aan het denken zetten. Met de walvisvaart valt goudgeld te verdienen. Maar uit zuinigheid heeft zijn werkgever zo min mogelijk mensen aangenomen. De commandeur heeft zijn vrouw Marritje namelijk beloofd genoeg geld mee terug te nemen om het mooie huis in de Herenstraat in Den Hoorn te kunnen kopen. Daarom telt elke niet uitgegeven stuiver mee. Later zal de commandeur zijn zuinigheid zwaar betreuren. Hoe zou de reis verlopen zijn als hij wat meer mensen aan boord had gehad...?

De reis verloopt aanvankelijk voorspoedig, maar niet voor niets staat op het boek als ondertitel "De noodlottige reis van de Jonge Eva" vermeld.

Hoe meer het schip naar het noorden vaart hoe slechter de omstandigheden worden. Er is op het laatst geen sprake meer van reizen maar van overleven. Het schip loopt vast in het ijs, de andere schepen zijn uit het zicht verdwenen. De zeer gelovige commandeur weet het moreel lang hoog te houden maar het wordt een gevecht tegen de kou, de honger en... elkaar. De ware aard van de opvarenden komt naar boven en die is niet altijd even fraai. Voor Tijs is het goed dat de rustige Maarten mee is, hij overziet veel meer dan de ongeduldige Tijs. Toch is het juist zijn drang tot daden en werken aan oplossingen die Tijs en andere opvarenden menigmaal uit hachelijke situaties weet te redden. Wat niemand weet is dat het vooral de gedachte aan Antje en haar belofte zijn, wat Tijs overeind houdt. Maar komen ze nog thuis?

Bianca Mastenbroek weet het verhaal zo beeldend te vertellen dat je enorm meeleeft en mee beeft met Tijs en Maarten. Je houdt je adem in als de jongens in gevaar zijn, je voelt de dreiging zelf ook. Je rent met ze mee op zoek naar beschutting. Je hoopt ook op het weervinden van de andere schepen. Je ziet het winterse, kale landschap voor je, je voelt de enorme snijdende wind, de vreselijke alles doordringende kou en de gruwelijke honger. Je ervaart de wanhoop en uitzichtloosheid van de hachelijke situatie bijna zelf. Een verhaal dat nog lang nazindert.

Wat een geweldig, spannend, avontuurlijk boek!

Dettie op leestafel.info

22 juni 2015

Walvisvaarders van Bianca Mastenbroek: Wat kan deze auteur prachtig vertellen, je een verhaal inzuigen, je de geschiedenis bijna aan den lijve laten ervaren en voor je laten leven. Een aanrader voor alle jongeren 12+ die van spannende, historische verhalen houden en niet terugschrikken voor een 'dik' boek. Ben je een liefhebber van 'Rob Ruggenberg', lees dan ook 'Bianca Mastenbroek'.

Net als Ruggenberg baseert Mastenbroek zich op een enkel zinnetje gebaseerd in een historische Courant, 19 juli 1725, waar staat dat''t Schip van Klaes Daelder was verongelukt'. Klaes Daalder zelf overleefde. Het 'Walvisvaarders Huisje' is nog steeds in oude staat te bezichtigen op Texel.

De twee 'beste' vrienden Tijs en Maarten hebben geen zin om langer op hun eiland Texel te blijven. Ze willen meer zien van de wereld, iets beleven, mee met de bemanning die op weg gaan naar verre landen, die vreemde volken ontmoeten en avonturen beleven waar zij alleen maar van kunnen dromen. En vooral: ze willen zich bewijzen voor Antje, met haar mooie groenblauwe ogen, hoe kunnen ze Antjes hart veroveren?

Zonder toestemming van hun ouders - de jongens zijn nodig als hulp bij het loodswezen en in de bakkerij - melden ze zich aan bij commandeur Daalder en worden kajuitwacht en kokshulp op de Jonge Eva, onderweg naar Straat Davis.

Het mooie van historische verhalen voor jongeren is dat je de avonturen beleeft door de ogen van je jonge hoofdpersonages. Mastenbroek weet er wel weg mee. De jongens wordt het niet echt makkelijk gemaakt. Het leven aan boord is harde realiteit, leven en dood, ziekzijn was eigenlijk al een doodvonnis. De jongens veranderen tijdens de reis van onnozele waaghalzen die een avontuur willen beleven in mannen die keuzes moeten maken om te overleven.

'Nee, ik wil het doen'. Hij hief de bijl achter zijn hoofd, gromde om kracht te verzamelen en ... 'Kruiend ijs! werd er vanuit het kraaiennest geroepen. Tijs kreeg een duw in zijn rug. Hij gilde en buitelde om. Maarten en hij klapten boven op elkaar op het dek en de bijl boorde zich in het hout. Beduusd hief Tijs zijn hoofd. Naast de bij lagen twee bloedende vingerkootjes'.

Het verhaal is geloofwaardig, levensecht, de emoties van de jongens (en van hun ouders) worden niet vergeten, Tijs en Maarten zijn 'echte' personages, je ziet ze voor je. Tijs wat stoerder, zelfverzekerder, overmoediger en Maarten wat voorzichtiger, rustiger, bedachtzamer, op de vlucht voor zijn gewelddadige vader.

Mastenbroek heeft ongelooflijk veel navraag en onderzoek gedaan om te kunnen vertellen hoe het op een schip op de walvisvaart toegaat, wat beleef je als je schip in een hopeloze storm terechtkomt, hoe overleef je dat en/of hoe overleeft je schip dat, hoe is het leven in die tijd, hoe werkt een chirurgijn, wat eet je aan boord, hoe zijn de verhoudingen onderling, hoe groot zijn de walvissen, met wat voor speer joegen de walvisvaarders. Hoe is het om honger te hebben, echte honger. En wat gebeurt er als je dan (te snel) weer gaat eten. Hoe overleef je?

Vertellen kan ze! Als lezer word je het verhaal helemaal ingesleurd en maak je alles mee. Ongelooflijk, wat een barre tocht, het kon nog kouder, nog erger, zonder eten, zonder schip, zonder...

Het enige wat je op Mastenbroek aan kunt merken zijn een aantal toevalligheden, die wellicht nodig waren voor het verhaal.

Verder niets dan lof voor het prachtig geschreven, meeslepend en goed verteld verhaal. Ze is een waardig collega van Rob Ruggenberg in het schrijven van op waargebeurde verhalen gebaseerde historische jongerenromans, met een jongere als hoofdpersoon, gebaseerd op uitgebreid historisch navraag en onderzoek.

Met extra: tekeningen van een walvisvaarderschip, kaart van het gebied waar de Jonge Eva voer.

Met een boek als 'Walvisvaart' ben je even helemaal van de wereld - op walvisvaart, op zee, bij de eskimo's van Groenland, in een storm, heb je het moordend ijzig koud. lijd je honger... - een heerlijk dik historisch verhaal voor alle jongeren, jongens en meisjes vanaf 13/14 jaar.

Christelijke kinderboeken.nl

1 oktober 2015

Een spannend en ijskoud avontuur van twee jonge walvisvaarders

Tijs had er goed over nagedacht. Waarom mocht hij zijn toekomst niet zelf bepalen? Zijn broers hadden hun eigen koers gevaren en zijn ouders waren vol lof over hen. “Als ik op eigen kracht een plaatsje bemachtig op een walvisvaarder, zullen ze trots op me zijn.”

Tijs’ besluit staat vast, hij wil op avontuur. De veertienjarige jongen wil meer zien van de wereld dan Texel! Hij wil avontuur, een scheepsheld zijn, en zo het hart van de mooie Antje veroveren.

De ouders van Tijs zijn niet blij als ze horen dat Tijs mee wil met de walvisvaarders. Maar Tijs heeft al aan de commandeur zijn diensten toegezegd als kajuitwachter op het schip de Jonge Eva. Ze laten ze hun jongste zoon met pijn in hun hart de zee op gaan. Ook zijn beste vriend Maarten heeft hij enthousiast gemaakt voor een scheepsavontuur. Maarten mag mee als kokshulp. Samen kijken ze uit naar de grote reis en tellen de dagen af.

Toen hoorde Tijs het: het klapperen van een zeildoek dat wind ving. Het grootzijl en de fok bolden op, het schip helde licht naar bakboord en kwam in beweging. Langzaam voer de Jonge Eva de haven uit. “Joehoe!” Tijs gooide zijn muts de lucht in. “We zijn op weg!”

De euforie duurt niet lang. Alles wat er mis kan gaan, lijkt mis te gaan. Een hevige storm, ijzige kou en dichte mist eisen veel van de scheepsmaten. Als het schip vast komt te zitten tussen de ijsschotsen in onbewoond gebied lijkt het einde nabij.

De wind wakkerde aan en de grijze sneeuwwolken lieten hun vracht vallen. De dikke stroperige mist werd uit elkaar geslagen, alsof hij er nooit geweest was. Plank voor plank, nagel voor nagel onthulde de wegtrekkende mist de Jonge Eva. En de ramp die zich had voltrokken.

De ramp lijkt niet te overzien en de mannen van de Jonge Eva zijn vol angst. Zullen Tijs en Maarten Texel ooit nog terugzien?

Schrijver Bianca Mastenbroek neemt je mee in een levensecht historisch avontuur. Binnen de kortste keren waan je je in de 17e eeuw en ga je mee op een huiveringwekkende reis naar het verre, koude Groenland. Blijdschap, verdriet, ontroering, uitzinnige vreugde, diepe angst: vele emoties komen in razend tempo voorbij tijdens de bizarre reis van de walvisvaarders. Het boek is prachtig, tot in detail beschreven, het geeft een goed beeld van de reizen van walvisvaarders in deze tijd. Het avontuur neemt telkens een andere wending. Het verhaal is onvoorspelbaar en spannend. Een jeugdroman (12+) over dappere zeehelden, maar ook over echte vriendschap, respect en toewijding. Het boek is duidelijk en prettig leesbaar geschreven. ‘Walvisvaarders’ is 400 pagina’s lang genieten van een mooi geschiedenisavontuur.

Bregje op Leesfeest.nl

Korte reacties van boekhandelaren op Walvisvaarders:

Super spannend en informatief! En geweldig geschreven, ik kon het boek niet wegleggen…..

Ik heb erge kou geleden tijdens het lezen….

Ingrid Engelgeer

The Read Shop, Lelystad

Dit weekend heb ik met heel veel plezier de Walvisvaarders van Bianca Mastenbroek gelezen.

Ik vond het fantastisch!

Fijn om te lezen, lekker stoer en avontuurlijk.

Soms had ik het idee dat ik zelf in de sloep zat.

We gaan dit boek zeker aanprijzen in de winkel en bovendien de scholen tippen.

Margreet Groesbeek

!pet boekverkopers, Hoogeveen